Coș cumpărături
Coș cumpărături

Hawaii Kona Coffee

Vremea de dimineață însorită, nor sau ploaie în după-amiaza, vânt mic și nopți ușoare combinate cu soluri vulcanice poroase, bogate în minerale, creează condiții favorabile pentru creșterea cafelei. Termenul de împrumut pentru cafea în limba hawaiană este „kick”, pronunțat kope.

 Samuel Ruggles a adus cafea în districtul Kona în 1828

Kona este numele de piață pentru cafea arabică cultivată pe versanții Hualalai și Mauna Loa în Nord și Sud Kona Districtele din Big Island, Hawaii. Este unul dintre cele mai scumpe cafele din lume. Doar cafea din cartierele Kona poate fi descrisă ca „Kona”.

 Istorie

Planta de cafea a fost adusă în districtul Kona în 1828 de preotul Samuel Ruggles din butași brazilieni. Comerciantul englez Henry Nicholas Greenwell sa mutat în zonă și a stabilit cafea Kona ca o marcă recunoscută mai târziu în secolul al XIX-lea. Fostul magazin Greenwell și ferma istorică au devenit muzeu.

În alte părți ale insulelor Hawaii, a fost cultivată pe plantații mari, dar căderea pieței mondiale a cafelei din 1899 a cauzat proprietarilor de plantații să închirieze terenuri muncitorilor lor. Cei mai mulți au fost din Japonia, aduși la muncă pe plantațile de trestie de zahăr. Ei au lucrat pentru parcelele închiriate între 5 și 12 hectare (49.000 m2) ca preocupări familiale, producând culturi mari și de calitate.

Tradiția fermelor de familie a continuat pe parcursul întregii activități. Familiile de origine japoneză s-au alăturat filipinezilor, americanilor continentali și europenilor. Există aproximativ 800 de ferme de cafea Kona, cu o dimensiune medie de mai puțin de 5 hectare (20.000 m2). În 1997, suprafața totală a cafenelei Kona era de 990 km2, iar producția de cafea verde depășea doar două milioane de lire.

Imagini pentru kona hawaii coffee aftertaste

Cultivarea Și Prelucrarea

Kona cafeaua înflorește în februarie și martie. Mici flori albe cunoscute sub numele de „Kona zăpadă” acoperă copacul. Boabele de cafea verzi apar în aprilie. Până la sfîrșitul lunii august, fructul roșu, numit „cireș” din cauza asemănării cu o cireșă, începe să se coacă pentru a fi cules. Fiecare copac, este cules de mai multe ori între august și ianuarie, oferă aproximativ 6,80 kg de boabe de cafea, ceea ce duce la aproximativ două kilograme de cafea prăjită.

În 24 de ore de la cules, bobul de cafea se trece printr-un separator. Boabele se separă de celuloză și apoi se pun peste noapte într-un rezervor de fermentație. Timpul de fermentație este de aproximativ 12 ore la altitudine scăzută sau 24 la altitudine mai mare. Boabele de cafea se clătesc și se împrăștie la uscată pe o „hoshidana” suport de uscare. Hoshidanele tradiționale au un acoperiș rulant pentru a acoperi boabele de ploaie. Este nevoie de 7 până la 14 zile pentru a se usca boabele de cafea la un nivel de umiditate optim între 10 și 13% (de către Hawaii Departamentul Agriculturii reglementări: 9.0-12.0%). Prea mult conținutul de umiditate din cafea permite creșterea ochratoxinei A, a unui micotoxin dăunător, periculos pentru sănătatea umană. De aici, boabele sunt stocate ca „pergamino” sau pergament.

Kona ca boabe de cafea sunt clasificate prin lege în funcție de semințe. Boabele de tip I constau din două boabe pe ramura plantei, plat pe o parte, ovală pe cealaltă. Boabele de tip II constă dintr-o boabă rotundă pe ramura plantei, cunoscută și sub numele de peerberries. Clasificarea suplimentară a acestor două tipuri de boabe de cafea depinde de dimensiunea, conținutul de umiditate și puritatea tipului de boabe de cafea. Calitățile de cafea de tip I Kona sunt „Kona Extra Fancy”, „Kona Fancy”, „Kona Number 1”, „Kona Select” și „Kona Prime”. Calitatile de cafea Kona de tip II sunt „Peaberry Number 1” și „Peaberry Prime”. De asemenea, o cafea mai mică, numită „Numărul 3” (sau „Triple X”), nu poate fi considerată legal ca „Kona”, ci ca „cafea havaiană”. Orice clasă de boabe de cafea sub numărul 3 este considerată cafea „Offgrade” și poate fi etichetată doar ca cafea generică. Nu este o clasă oficială de clasificare, dar este folosită în mod obișnuit de producătorii de cafea Kona, este clasa „Estate”, în care diferitele clase nu sunt separate unul de celălalt. Numai boabele „Numărul 3” și „Offgrade” sunt sortate.

Infestațiile nematodului rădăcinilor au afectat mulți copaci din cartierele Kona în anii 1990. Simptomele sunt simple sau clustere de copaci cu creștere mică, mai ales atunci când sau transplantat. În anul 2001 sa descoperit că portaltoiul din specia cafea liberica sunt rezistenți la nematozi. Poate fi altoit cu soiul „Guatemala” de la cafeaua arabica pentru a produce o plantă care rezistă în mod natural danturăii frunzei, însă producând un produs de cafea de calitate. Combinația a fost numită după Edward T. Fukunaga (1910-1984), care a fost superintendent al stației de cercetare Kona din Hawaii, în Kainaliu, în anii 1950 până în anii 1970.

 

Amestecuri Kona

Din cauza rarității și a prețului cafelei Kona, unii comercianți cu amănuntul vând „Kona Blends” amestecuri. Acestea nu sunt o combinație de diferite cafenele Kona, ci un amestec de Kona și columbian, brazilian sau alte cafele străine. De obicei, ele conțin numai cafeaua minimă necesară 10% Kona și 90% boabe de cafea mai ieftină importată.

Legislația havaiană actuală impune ca amestecurile să precizeze numai procentajul de cafea Kona pe etichetă, dar nu orice altă origine a cafelei. Nu există o lege federală corespunzătoare. Unii comercianți cu amănuntul folosesc termeni precum „Kona Roast” sau „Kona Style”. Pentru a fi considerată cafea autentică Kona, starea legilor de etichetare din Hawaii necesită afișarea proeminentă a cuvintelor „100% Kona Coffee”.

În 1993, Kona Coffee Council, o asociație regională a producătorilor de cafea, a încercat fără succes să protejeze numele „Kona Coffee”, marcând sigla lor la Oficiul pentru Brevete și Mărci din Statele Unite. Ei s-au opus de Kona Kai Farms, Inc, Captain Cook Cafea, Hawaiian Isles Enterprises și Hawaii Coffee Company. În 2000, Departamentul Agriculturii din statul Hawaii a înregistrat o marcă de certificare „100% Kona Coffee” la Oficiul pentru Brevete și Mărci din S.U.A. Administrația în legătură cu această marcă de certificare a fost înmânată de Departamentul de Stat pentru Agricultură companiei Hawaii Coffee Company, parte a Topa Equities Ltd, cu sediul în Los Angeles.

 

Cafea Kona, Dăunătorii

Ciuperca de cafea (Hypothenemus hampei), cel mai dăunător gândac la cultura de cafea arabica, a fost descoperită în plantațiile de coastă Kona în septembrie 2010 de către un student absolvent al Universității din Hawaii. Modul în care micul gândac a ajuns la Kona este necunoscut, dar mărimea infestării indică faptul că a trecut de câțiva ani. Până la sfârșitul lunii noiembrie 2010, Departamentul Agriculturii din Hawaii a declarat o carantină pentru toate coabele de cafea verzi (nefișate) care părăsesc insula. Fumigația cu o substanță chimică, cum ar fi bromura de metil sau o procedură în șase etape, a fost necesară. Prețul cafelei Kona era așteptat să crească, până la 50 de dolari pe kilogram până în decembrie 2010, în cazul în care infestația se află sau se răspândește, deoarece insecta are potențialul de a reduce randamentele culturilor până la 90%. La începutul anului 2011, Departamentul de Stat al Agriculturii din Hawaii a permis importul și aplicarea unei ciuperci concentrate naturale (beauveria bassiana) pentru combaterea cu succes a infestării.

 

Producția Modernă

„Cureaua de cafea” din Kona este de aproximativ două mile înălțime, de la 210 metri până la 610 metri înălțime. Alte districte de pe insula în care se cultivă cafeaua includ Ka’u în sudul îndepărtat, Puna în sud-est și Hāmākua în nord-est.

Deși cafeaua poate fi recoltată pe tot parcursul anului în Hawaii, cea mai mare producție începe la sfârșitul verii și se extinde până în primăvară devreme. În sezonul 2008-2009, pe insula Hawaii erau aproximativ 790 de ferme și 40 de ferme în alte insule. Randamentul mediu a fost echivalent cu 1400 de lire sterline de pergament pe acru. Un total de aproximativ 3.200 hectare sunt plantate cu cafea pe tot cuprinsul statului. Peste jumătate din suprafața terenului se află în afara insulei Hawaii, în special pe insula Kauai, indicând faptul că fermele de pe alte insule sunt mai mari în comparație cu cele din Hawaii. Deși producția totală a crescut de la aproximativ 8,6 milioane de lire sterline, prețurile la ferme au scăzut, de aceea valoarea dolarului a scăzut cu aproximativ 8%. Datorită relativ puținei ferme de cafea din regiunile Kauai, Maui și Honolulu, numerele lor sunt combinate în statisticile USDA pentru a evita divulgarea operațiunilor individuale din acele regiuni. Mai multe fostele plantații de trestie de zahăr și de ananas s-au schimbat în producția de cafea, cum ar fi cafeaua Moloka’i.

 

Referințe

  1. National Agricultural Statistics Service Hawaii Field Office (September 3, 2009). United States Department of Agriculture.
  2. Coffee Decline Caused by the Kona Coffee Root-Knot Nematode”. College of Tropical Agriculture and Human Resources of the University of Hawaii. March 1999
  3.  Gerald Kinro (2003). A cup of aloha: the Kona coffee epic. University of Hawaii Press. 

Cele mai vizitate produse